Månadsbrev – mars 2023 av Hasse Malmsten

Månadsbrev – mars 2023 av Hasse Malmsten
5
(8)

Det sociala livet är det bästa

Som en av medlemmarna i 2.4-gemenskapen som har funnits längst i 2.4mR-klassens historia – beställde jag planerna för Norlin Mk III från Peter Norlin 1987 – Jag har blivit ombedd att bidra med ett månadsbrev. Ni som har funnits i ett par år kanske har snubblat över mina kommentarer genom åren och vet att jag har några starka åsikter. Jag ska här försöka se 2.4mR-klassen från kanske några andra vinklar än de vanliga.

Frustrerande nog har jag varit medveten om olika intressen som står i konflikt med och minskar potentialen och möjligheterna till tillväxt i 2.4mR-klassen ända sedan jag gick in i klassen i slutet av åttiotalet.

När man tittar på det i backspegeln verkar det som att konfliktlinjen i vårt samhälle inte skiljer sig mycket från konfliktlinjerna i samhället som ett hål. Eget intresse står emot det allmänna bästa.

Ett antal olika intressen i vår klass kan identifieras. Byggare/konstruktörer är intresserade av monopolizing, seglare som främjar sin egen karriärväg, nya designers/byggare som letar efter en marknad för sina försök att konkurrera och visst har jag saknat några andra.

På grund av de ovan beskrivna förhållandena som utan tvekan har minskat potentialen för tillväxt såväl som mindrened medlemmars känsla av att vara en del av en blomstrande lycklig gemenskap Jag skulle vilja främja uppfattningen att den viktigaste faktorn som binder samman en grupp som samlas av fri vilja är dess medlemmars förmåga att sätta det gemensamma bästa före egenintresse.

Hur främjar du det gemensamma bästa då kan du fråga dig. Jag ska försöka peka på några avgörande faktorer som gynnar alla lika.

 • Förutsägbarhet
  För att investera både känslomässigt och ekonomiskticaI klassen behöver man veta vilka regler som kommer att gälla inom överskådlig framtid och vilken vision som leder samhället, i vilken riktning den rör sig.
 • Rättvist spel
  Organisationens ledarskap måste föregå med gott exempel och alltid agera med full transparens utan att gynna något särskilt intresse på andras bekostnad och lyfta fram de sociala aspekterna av att vara en del av samhället.
 • Demokratisering
  Genom att använda flottorganisationen kan man involvera medlemmarna mer direkt i beslutsfattandet och därmed öka identitetenication med vår klass. Det finns några bra exempel på detta som vi kan lära oss av, Star-klassen är framträdande i detta avseende. Att vara en del av 2.4mR-klassen kan och bör vara mer än att bara köpa en båt som följer klassreglerna och försöka vinna tävlingar.
 • Regel för öppen klass
  Innebörden av den öppna klassregeln kan tolkas som en invitaatt delta i den gemensamma strävan och i vänskaplig konkurrens att steg för steg utveckla 2.4mR-yachten både för att maximera tillgänglighet och prestanda och därmed öka dess attraktion för alla slags seglare.

I belanser att det skulle vara ett stort steg framåt och bort från konflikter om ledningen i dialog med medlemmarna kunde ta fram ett dokument i dessa raders anda. En gemensam vision kan alla enas om irrespEn del av personliga fördomar som betonar det som förenar oss, inte det som skiljer.

hatar Malmsten, SWE 112
Båtbyggare

När du gillar den här artikeln?

Klicka på en trofé!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal recensioner: 8

Inga recensioner ännu! Var den första att betygsätta detta inlägg.

Vi beklagar att du inte gillade inlägget!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Hur kan vi förbättra det här inlägget?

(257 besök)

3 Kommentarer

 • Keith Gordon

  Min personliga åsikt är att det behövs strategisk planering framåt för klassen.
  Det var uppenbart (för de som har arbetat med globala organisationer) att så fort segling avbröts från Paralympics, skulle vi inte vara tillbaka in.
  Det uppfyller inte företagets behov. Vid den tidpunkten borde vi ha sett till framtiden för Para Sailing och inte väntat 6 år.
  För övrigt tror jag inte att segling kommer att vara i OS 2032, återigen möter inte IOK framtid polisiga behov.
  Para Sailing i 2.4 OD, har du läst WS future polisigt stod det på deras hemsida. Alla båtar kommer att behöva vara exakt likadana och förmodligen tillverkas, så min gissning glömmer NOD.
  Vi måste planera för framtiden och försöka inte skapa omedelbara, ogenomtänkta idéer. Vi arbetar med WS beslut kommer att ta minst ett år.

 • Simon

  Som alltid har jag tid att läsa och njuta av Hasses ord och tankar. Många i flottan har lärt mig att segla en 2.4, bara Hasse har tagit sig tid att dela med sig av sin stora kunskap om båtdesign och hjälpa mig och många andra att förbättra vår båt. Du är en kredit till flottan.

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt